Smaczne ziółko z tej pokrzywy – przepisy.
SSmmaacczznnee zziióółłkkoo zz tteejj ppookkrrzzyywwyy  pprrzzeeppiissyy..

Smaczne ziółko z tej pokrzywy – przepisy.

Pokrzywa zwyczajna jest jednym z najbardziej wartościowych ziół.

Pokrzywy są bogate wapń, chrom, magnez, cynk, mangan, kobalt, fosfor, potas, selen, krzem, witaminę A i C i pisałam już o ich właściwościach zdrowotnych.

Aby zachęcić Was do włączenia jej do swojej diety, dziś przedstawię przepisy na dania z pokrzywą – warte wypróbowania i włączenia do swojej diety.

Zbieranie pokrzyw

Wiadomo, że najmniej przyjemną czynnością jest zbieranie pokrzyw, a to za sprawą kwasu mrówkowego, który występuje na włoskach pokrzywy. Jeżeli nie mam przy sobie rękawiczek, a chcę nazbierać pokrzyw, to po ich zbieraniu najlepszym antidotum jest roztarcie w dłoni liścia babki lancetowatej lub okrągłolistnej. Gwarantuje, że uśmierzy ból i zmniejszy wielkość bąbli.

Powinniśmy zbierać liście z pokrzyw o wysokości nie wyższej niż 40-45 cm, przed zakwitnięciem, na odcinku 15 cm od górnej wierzchołka pokrzywy. Należy potrzeć, aby liście nie zawierały uszkodzeń. Jeżeli nie używamy świeżych pokrzyw, to najlepiej od razu je ususzyć.

Zupa z pokrzywy

Składniki

3 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula posiekane
½ szklanki ryżu (dziki ryż jest najlepszy, ale może być inny)
Kilka dużych garści liści z pokrzywy
3-4 ząbki czosnku pokrojone
8 szklanek bulion z kurczaka
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz,
Mieszane warzywa – dowolne, sezonowe
Ziemniaki i / lub por – opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Zebrane wcześniej liście pokrzywy umyj i osusz.

  • Ugotuj ryż.

  • Na dużej patelni roztop masło, dodać cebulę i czosnek smaż na wolnym ogniu, aż staną się szkliste.

  • Do bulionu z kurczaka dodaj cebulę z czosnkiem, warzywa i liście pokrzywy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie użyj blendera, aż zupa stanie się jednolita

  • Dodaj warzywa, ryż i sól i pieprz (i inne zioła jeśli chcesz) i gotuj jeszcze przez kilka minut

Makaron z pokrzyw

Do tak przygotowanego makaronu, możesz zastosować dowolny przepis na sos.

Składniki

3 szklanki mąki
2 – 3 duże garści świeżych liści pokrzywy
2-3 jajek

Sposób przygotowania

  • Pokrzywy włóż do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 min.
  • Wyjmij pokrzywy z wody – wodę zostaw, użyjesz jej do gotowania makaronu.
  • Mikserem zmiksuj jajka z pokrzywami.
  • Do maki dodaj zmiksowane jajka z pokrzywami i ugniataj, aż ciasto zrobi się gładkie. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodaj mąki, a za suche to wody od gotowania liści.
  • Uformuj z ciasta kulę, owiń wilgotną ściereczką i mu odpocząć ok 15. minut.
  • Partiami rozwałkuj ciasto. Rozwałkowane posyp mąką. Zawiń w rulonik, a następnie pokrój w paski.
  • Grubość i szerokość, zależy od Twoich preferencji.
  • Doprowadź wodę z pokrzyw do wrzenia i włóż makaron. Gotuj przez 3 – 8 minut w zależności od grubości. Rewelacyjne!

Bulion z pokrzywami

Składniki

2 szklanki posiekanych świeżych pokrzywy (poza sezonem można stosować suszone – 1 szklanka),
1,5 litra bulion z kurczaka
½ szklanki kaszy jęczmiennej
1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostkę
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Posiekaj pokrzywy.
  • Bulion zagotuj z kaszą i gotuj ok. 1 godziny (do miękkości kaszy)
  • Dodaj pokrojone pokrzywy i ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około dwudziestu minut.
  • Podawaj na gorąco – 4 porcje.

Chrupiące ciasteczka z pokrzywą 

Składniki

15 dkg masła w temperaturze pokojowej
30 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
3 łyżki ususzonych liści pokrzywy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
2 żółtka

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  • Pokrój masło na małe kawałki.
  • Wymieszać suche składniki (mąka, pokrzywy proszku, proszek do pieczenia i cukier).
  • Dodaj masło i wymieszać – aż przypominać będzie bułkę tartą.
  • Dodaj żółtka i wyrabiaj, jeżeli jest za gęste dodaj mleko. Wyrób na gładką masę.
  • Połóż ciasto na pergaminie i rozwałkuj do grubości ok. 8 mm. Pokroić na kwadraty lub trójkaty.
  • Piecz 15 – 20 minut lub do złotego koloru.

Smacznego 🙂

przepisy_z_pokrzywy

 

Podziel się