Pokrzywa zwyczajna jest jednym z najbardziej wartościowych ziół.
Pokrzywy są bogate wapń, chrom, magnez, cynk, mangan, kobalt, fosfor, potas, selen, krzem, witaminę A i C i pisałam już o ich właściwościach zdrowotnych.
Aby zachęcić Was do włączenia jej do swojej diety, dziś przedstawię przepisy na dania z pokrzywą – warte wypróbowania i włączenia do swojej diety.
Zbieranie pokrzyw
Wiadomo, że najmniej przyjemną czynnością jest zbieranie pokrzyw, a to za sprawą kwasu mrówkowego, który występuje na włoskach pokrzywy. Jeżeli nie mam przy sobie rękawiczek, a chcę nazbierać pokrzyw, to po ich zbieraniu najlepszym antidotum jest roztarcie w dłoni liścia babki lancetowatej lub okrągłolistnej. Gwarantuje, że uśmierzy ból i zmniejszy wielkość bąbli.
Powinniśmy zbierać liście z pokrzyw o wysokości nie wyższej niż 40-45 cm, przed zakwitnięciem, na odcinku 15 cm od górnej wierzchołka pokrzywy. Należy potrzeć, aby liście nie zawierały uszkodzeń. Jeżeli nie używamy świeżych pokrzyw, to najlepiej od razu je ususzyć.
Zupa z pokrzywy
Składniki
3 łyżki masła3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula posiekane
½ szklanki ryżu (dziki ryż jest najlepszy, ale może być inny)
Kilka dużych garści liści z pokrzywy
3-4 ząbki czosnku pokrojone
8 szklanek bulion z kurczaka
1 łyżeczka soli ½ łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz,
Mieszane warzywa – dowolne, sezonowe
Ziemniaki i / lub por – opcjonalnie
Sposób przygotowania
-
Zebrane wcześniej liście pokrzywy umyj i osusz.
-
Ugotuj ryż.
-
Na dużej patelni roztop masło, dodać cebulę i czosnek smaż na wolnym ogniu, aż staną się szkliste.
-
Do bulionu z kurczaka dodaj cebulę z czosnkiem, warzywa i liście pokrzywy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie użyj blendera, aż zupa stanie się jednolita
-
Dodaj warzywa, ryż i sól i pieprz (i inne zioła jeśli chcesz) i gotuj jeszcze przez kilka minut
Makaron z pokrzyw
Do tak przygotowanego makaronu, możesz zastosować dowolny przepis na sos.
Składniki
3 szklanki mąki2 – 3 duże garści świeżych liści pokrzywy
2-3 jajek
Sposób przygotowania
- Pokrzywy włóż do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 min.
- Wyjmij pokrzywy z wody – wodę zostaw, użyjesz jej do gotowania makaronu.
- Mikserem zmiksuj jajka z pokrzywami.
- Do maki dodaj zmiksowane jajka z pokrzywami i ugniataj, aż ciasto zrobi się gładkie. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodaj mąki, a za suche to wody od gotowania liści.
- Uformuj z ciasta kulę, owiń wilgotną ściereczką i mu odpocząć ok 15. minut.
- Partiami rozwałkuj ciasto. Rozwałkowane posyp mąką. Zawiń w rulonik, a następnie pokrój w paski.
- Grubość i szerokość, zależy od Twoich preferencji.
- Doprowadź wodę z pokrzyw do wrzenia i włóż makaron. Gotuj przez 3 – 8 minut w zależności od grubości. Rewelacyjne!
Bulion z pokrzywami
Składniki
2 szklanki posiekanych świeżych pokrzywy (poza sezonem można stosować suszone – 1 szklanka),1,5 litra bulion z kurczaka
½ szklanki kaszy jęczmiennej
1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostkę
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Posiekaj pokrzywy.
- Bulion zagotuj z kaszą i gotuj ok. 1 godziny (do miękkości kaszy)
- Dodaj pokrojone pokrzywy i ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około dwudziestu minut.
- Podawaj na gorąco – 4 porcje.
Chrupiące ciasteczka z pokrzywą
Składniki
15 dkg masła w temperaturze pokojowej30 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru
3 łyżki ususzonych liści pokrzywy
½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka
2 żółtka
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
- Pokrój masło na małe kawałki.
- Wymieszać suche składniki (mąka, pokrzywy proszku, proszek do pieczenia i cukier).
- Dodaj masło i wymieszać – aż przypominać będzie bułkę tartą.
- Dodaj żółtka i wyrabiaj, jeżeli jest za gęste dodaj mleko. Wyrób na gładką masę.
- Połóż ciasto na pergaminie i rozwałkuj do grubości ok. 8 mm. Pokroić na kwadraty lub trójkaty.
- Piecz 15 – 20 minut lub do złotego koloru.
Smacznego 