złoty_miód_z_kurkumą

„Złoty miód” – naturalny antybiotyk na zimowe dolegliwości.

Wiele osób posiada już zapewne doświadczenia ze stosowania kurkumy czy to jako przyprawę, czy też przygotowywało „złote mleko”.

Obecnie też nie występuje już problem z jej zakupem.

Jednak niewiele osób zdaje sobie jeszcze sprawę z tego, że kurkuma w połączeniu z naturalnym niefiltrowanym miodem staje się silnym, naturalnym antybiotykiem.

Kurkuma obok silnych właściwości przeciwzapalnych wspomaga nasz system odpornościowy do walki z chorobą. W przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków, „Złoty Miód” nie wywiera negatywnego wpływu na mikroflorę jelitową. Kurkuma zawiera kurkuminę – aktywny polifenol, któremu przypisuje się ponad 150 potencjalnych działań prozdrowotnych w naszym organizmie, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Tak więc w przypadku gdy czujemy pierwsze objawy przeziębienia nie kierujmy pierwszych kroków do apteki, tylko przygotujmy – „Złoty miód” – mieszankę kurkumy z miodem. Kuracja trwa 3 dni.

Złoty miód” naturalny antybiotyk prozdrowotny – kurkuma z miodem – przepis

100 g niefiltrowanego miodu
1 łyżka kurkumy

Sposób przygotowania:

Do słoika w którym znajduje się miód dodaj 1 pełną łyżkę kurkumy i wymieszaj. Przechowuj w lodówce.

Stosowanie:

Najważniejsze – stosować przy pierwszych objawach przeziębienia:

Dzień 1- pół łyżeczki co godzinę przez cały dzień,
Dzień 2 – pół łyżeczki co dwie godziny,
Dzień 3 – pół łyżeczki trzy razy w ciągu dnia.


Mieszanka musi pozostać w ustach, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Zwykle, po trzech dniach przeziębienie ustępuje.

Spożycie kurkumy z miodem znacznie poprawia również trawienie i zwiększa aktywność korzystnej flory w jelitach.

Mieszkanka ta może być również stosowana jako wspomagająca w leczeniu chorób układu oddechowego – 1 łyżeczka trzy razy dziennie przez tydzień. W tym przypadku można „Złoty Miód” rozpuścić w mleku lub herbacie.

Kurkuma rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Może spowodować również obniżenie poziomu cukru we krwi, więc osoby, które cierpią na cukrzycę powinny skonsultować się z lekarzem.

Nie można spożywać kurkumy w przypadku związanych z woreczkiem żółciowym, gdyż kurkuma powoduje jego skurcze mięśni.

Dodatkowe wskazówki:

Medycyna indyjsko – tybetańska mówi: Jeśli spożywasz kurkumę przed posiłkami – to działa na gardło i płuca, jeśli spożywasz ją podczas posiłku – to działa na układ trawienny, jeśli spożywasz ją po posiłku – to działa na jelito grube i nerki.

Dużo zdrowia :)

miód_z_kurkumą

Print Friendly