Wiele osób posiada już zapewne doświadczenia ze stosowania kurkumy czy to jako przyprawę, czy też przygotowywało „złote mleko”.
Obecnie też nie występuje już problem z jej zakupem.
Jednak niewiele osób zdaje sobie jeszcze sprawę z tego, że kurkuma w połączeniu z naturalnym niefiltrowanym miodem staje się silnym, naturalnym antybiotykiem.
Kurkuma obok silnych właściwości przeciwzapalnych wspomaga nasz system odpornościowy do walki z chorobą. W przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków, „Złoty Miód” nie wywiera negatywnego wpływu na mikroflorę jelitową. Kurkuma zawiera kurkuminę – aktywny polifenol, któremu przypisuje się ponad 150 potencjalnych działań prozdrowotnych w naszym organizmie, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Tak więc w przypadku gdy czujemy pierwsze objawy przeziębienia nie kierujmy pierwszych kroków do apteki, tylko przygotujmy – „Złoty miód” – mieszankę kurkumy z miodem. Kuracja trwa 3 dni.
„Złoty miód” naturalny antybiotyk prozdrowotny – kurkuma z miodem – przepis
100 g niefiltrowanego miodu1 łyżka kurkumy
Sposób przygotowania:
Do słoika w którym znajduje się miód dodaj 1 pełną łyżkę kurkumy i wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
Stosowanie:
Najważniejsze – stosować przy pierwszych objawach przeziębienia:
Dzień 1- pół łyżeczki co godzinę przez cały dzień,
Dzień 2 – pół łyżeczki co dwie godziny,
Dzień 3 – pół łyżeczki trzy razy w ciągu dnia.
Mieszanka musi pozostać w ustach, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Zwykle, po trzech dniach przeziębienie ustępuje.
Spożycie kurkumy z miodem znacznie poprawia również trawienie i zwiększa aktywność korzystnej flory w jelitach.
Mieszkanka ta może być również stosowana jako wspomagająca w leczeniu chorób układu oddechowego – 1 łyżeczka trzy razy dziennie przez tydzień. W tym przypadku można „Złoty Miód” rozpuścić w mleku lub herbacie.
Kurkuma rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Może spowodować również obniżenie poziomu cukru we krwi, więc osoby, które cierpią na cukrzycę powinny skonsultować się z lekarzem.
Nie można spożywać kurkumy w przypadku związanych z woreczkiem żółciowym, gdyż kurkuma powoduje jego skurcze mięśni.
Dodatkowe wskazówki:
Medycyna indyjsko – tybetańska mówi: Jeśli spożywasz kurkumę przed posiłkami – to działa na gardło i płuca, jeśli spożywasz ją podczas posiłku – to działa na układ trawienny, jeśli spożywasz ją po posiłku – to działa na jelito grube i nerki.
Dużo zdrowia