Powoli zbliża się koniec lata. Sezon czosnkowy w pełni. Warto zaopatrzyć się w czosnek kupiony od Polskich rolników. Ja każdego roku po większe zakupy warzyw i owoców jeżdżę na rynek hurtowy, na którym swoje produkty oferują bezpośrednio producenci. Cała moja rodzina uwielbia ogórki kiszone i w tym roku kupiłam ich do zakiszenia 50 kg. Wracając do czosnku (do kiszenia ogórków, też konieczny), to kupiłam tam ładną plecionkę złożoną z 30 główek czosnku za 12 zł.
Czosnek jest niesamowitym warzywem, dzięki niemu wydobyć można głębie smaku z potraw, jak i też wyleczyć wiele schorzeń. Dzisiaj przedstawię jak zrobić olej z czosnku. We wrześniu planuję jeszcze zrobić nalewkę czosnkową w oparciu o przepis tybetański – napiszę o tym dla Was.

Olej czosnkowy jest rewelacyjnym środkiem do leczenia infekcji ucha. Infekcje te szczególnie są odczuwalne w okresie jesienno-zimowym, a do laryngologa trzeba czekać kilka tygodni. Warto wypróbować ten przepis.
Olej z czosnku na infekcje (zapalenie) ucha
3 główki czosnku oliwa z oliwek słoik z zakrętkąObrać czosnek i nożem zmiażdżyć ząbki (można to zrobić przed obraniem, wtedy łatwiej obiera się czosnek). Czosnek włożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek, tak aby oliwa była ok. 2 cm nad czosnkiem. Macerować 3 dni, od czasu do czasu wstrząsnąć słoik. Po 3 dniach przefiltrować przez gazę lub ściereczkę lnianą. Olej gotowy do użycia.
Stosujemy do ucha po 2 do 4 kropli. Przed aplikacją delikatnie podgrzać (ucho jest wrażliwe i podgrzanie ma być delikatne np. kroplomierz kładziemy na ściereczce położonej na grzejniku). Położyć się na boku wlać olej czosnkowy i leżeć tak przez 5 do 10 minut. Stosować 3 razy dziennie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Olej taki używać możemy również do celów kulinarnych. Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami dotyczącymi oleju z czosnku.